Nykyään puhutaan paljon passiivisen tulon mahdollisuuksista eli tavoista, joilla oman perusansion päälle voidaan kartuttaa lisää tuloja. Passiivisen tulon idea on luoda tulonlähteitä, jotka eivät vaadi aktiivista päivittäistä työtä, vaan tuottavat omalla painollaan rahaa. Passiiviset tulonlähteet tuovat lisärahoitusta arkeen, mutta toimivat myös taloudellisena turvana tilanteessa, jossa päätulonlähde kokee kolahduksia.
Selvitä oma erityisosaamisesi ja myy sitä
Yksi parhaista tavoista rakentaa itselle passiivinen tulonlähde on tehdä se oman erityisosaamisen ympärille. Jokaisella meistä on nimittäin ominaisuuksia ja taitoja, joissa olemme erityisen hyviä – ja joista ihmiset ovat monesti valmiita maksamaan. Onko sinulla esimerkiksi erityistaitoja, joita voisit opettaa muille asiantuntijana maksullisen verkkokurssin muodossa? Onko sinulla somessa seuraajia, ja voisit saada yritysten kanssa tehdyistä yhteistyöpostauksista palkkion? Oletko kekseliäs ja voisit kehittää uusia tuotteita tai palveluita muiden myytäväksi?
Mitä paremmin tunnet oman erityisosaamisesi ja taitosi, sitä varmemmin luot sellaisia tuotteita, jotka tarjoavat aitoa lisäarvoa ostajille. Tällöin tuotteesi myös useimmiten menestyy, tuottaen sinulle tuloa pitkään ja tasaisesti. Onnistuneesta tulonlähteestä on mahdollista lähteä jalostamaan uusia polkuja, jotka vahvistavat aiemmin luotua hyvää pohjaa. Nykymaailmassa tarvitaan entistä enemmän erikoistenkin alojen asiantuntijoita, joten luo rohkeasti omasta erikoisosaamisestasi tuote ja julkaise se maailmalle. Alku on aina jännittävä, mutta hyvät ideat alkavat lopulta tuottaa.
Digitaaliset tuotteet ovat tämän hetken trendi
Digitaaliset tuotteet, kuten verkkokurssit ja -kirjat, ovat nykypäivän suosituimpia passiivisen tulon lähteitä sijoittamisen ohella. Oman erityisosaamisen tuotteistaminen helposti ymmärrettäväksi kurssiksi tai kirjaksi voi tuottaa hyvinkin rahaa tavoittaessaan oikean kohderyhmän. Mikäli luot tulonlähteeksi tuotteen, jota ihmiset voivat ostaa, mieti tuotteen sisältö aina ostajan kannalta: mikä kiinnostaa kohderyhmääni ja kuinka luon heille lisäarvoa tuotteeni avulla? Mitä paremmin pidät kohderyhmän mielessä, sitä todennäköisemmin tuotettasi ostetaan.
Digitaalisten tuotteiden suosio perustuu mm. siihen, että niiden rakentaminen ja ylläpitäminen on yleensä edullista. Vaikka alkupanostus voi tuntua aikaa vievältä, voi esimerkiksi verkkokurssia myydä vuosia eteenpäin, kunhan sen sisältö ei ole sidottu tiettyyn ajankohtaan. Parhaimmillaan verkkokurssi pyörii automatisoituna omalla painollaan, eikä vaadi päivittäistä paneutumista. Tyytyväisille ostajille on helpompi myydä esimerkiksi kurssin aiheeseen liittyviä lisätuotteita, kuten työkirjoja. Tärkeää on myös se, että tuotteesi tavoittaa oikeat ihmiset, joten sen markkinointiin kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa.
Mikäli sinulla on somekanavissasi selkeästi tietyntyyppisiä seuraajia, voit hyödyntää mahdollisuutta tehdä yhteistyötä erilaisten yritysten kanssa. Nykyään seuraajamäärä ei ole tärkein mittari, sillä pienelläkin seuraajamäärällä on mahdollisuus päästä kiinni yhteistyöhön, jos kohderyhmä täsmää yrityksen kanssa. Yhteistyötä voi tehdä esimerkiksi somekanavissa yhteistyöpostauksina tai blogissa ja nettisivuilla affiliatemarkkinointina. Ota selvää erilaisista somen yhteistyömahdollisuuksista, ja ehdota sen jälkeen rohkeasti yhteistyötä yrityksille, joiden kanssa haluaisit työskennellä.
Sijoittaminen luo passiivista tuloa pitkällä aikavälillä
Mikäli olet kärsivällinen ja etsit pitkäaikaista passiivisen tulon lähdettä, on sijoittaminen mahdollisesti sinulle sopiva vaihtoehto. Sijoittamiseen löytyy monia muotoja, joista osa vaatii enemmän omaa aktiivisuutta ja osa taas vähemmän. Itselle sopivan sijoitusmuodon etsimiseen kannattaa käyttää aikaa, jotta sijoittaminen sujahtaa luonnolliseksi osaksi omaa arkea.
Sijoittamisen muotoja ovat esimerkiksi osake- ja rahastosijoittaminen, asuntosijoittaminen sekä sijoittaminen arvometalleihin, taiteeseen ja keräilyesineisiin, kasvuyhtiöihin tai metsiin. Rahastosijoittaminen on usein aloittelevalle sijoittajalle turvallisin tapa, mutta itselle sopiva sijoittamistapa voi löytyä muualtakin. Osa sijoitustavoista vaatii enemmän omaa aktiivisuutta, kun taas osa pyörii lähes omalla painollaan.
Mikäli olet oman elämäsi Pelle Peloton, jolla on jatkuvasti uusia ideoita mielessä, voit ansaita erinomaisella idealla panostamalla patentteihin ja lisensseihin. Tämä vaurastumisen muoto vaatii kuitenkin sen, että keksit jotain aivan poikkeuksellista ja ehdit patentoida sen ennen muita. Patenttien avulla vaurastuminen ei ole mahdotonta, mutta vaatii muihin vaurastumisen muotoihin verrattuna ehkäpä eniten aikaa ja työtä tuottaakseen.
Valitse sellainen lisätulon lähde, jonka tekemisestä nautit
Passiivinen tulonlähde on sellainen, joka tuottaa parhaimmillaan ilman suurempaa työpanostusta. Harva tulonlähde on kuitenkaan sellainen, jossa tämä tapahtuu heti, vaan tulonlähteen rakentaminen vie aina hieman aikaa. Passiiviset tulonlähteet vaativat ajoittain myös ylläpitoa, joten täysin ilman työtä tilille ei tipu koskaan rahaa. Vaikka passiivisia tulonlähteitä pohditaan yleensä raha mielessä, on tärkeää, että uuden tulonlähteen luominen on hauskaa ja motivoivaa etenkin sellaisissa tapauksissa, joissa lisätuloa tehdään normaalin palkkatyön ohessa. Valitse siis sellainen ala ja tulonlähde, jonka tekemisestä nautit.
Passiivisen tulonlähteen tulisi olla taloudellisesti kevyt toteuttaa eli sen ylläpitokulut eivät saisi olla suuret, sillä muuten ne syövät työmäärään nähden nopeasti lisätulon hyödyt. Mieti siis kevyt toimintamalli, jonka avulla passiivista tuloa tulee säännöllisesti ja kannattavasti. Vältä velkarahan käyttämistä passiivisen tulonlähteen luontiin, ja investoi sellaista rahaa, jota sinulle jää yli arjen kulujen jälkeen.
Passiivisia tulonlähteitä pohtiessa saa ja pitääkin olla välillä luova. Käytännössä mistä vain osaamisesta voi luoda itselleen lisäansion lähteen, kun asiaan paneutuu ja sen tuottavuuden mallin miettii kuntoon. Aina lisäansioiden ei tarvitse olla suuria, vaan pienelläkin lisärahalla voi alkaa esimerkiksi säästää pahan päivän varalle tai sijoittaa tulevaisuutta ajatellen!