Ferratumin uusin asiakastutkimus nostaa näkyväksi sukupuolten tasa-arvoon liittyviä epäkohtia uudessa valossa. Yli 4 600 vastaajaa kerännyt kysely toteutettiin 12 maassa, ja se toi uutta näkemystä sukupuolten tasa-arvon haasteisiin elämän eri osa-alueilla koulutuksesta ja urasta harrastuksiin ja taloudellisiin valintoihin. Tutkimuksen tavoitteena on tukea naisten voimaantumista sekä lisätä tietoisuutta sukupuolten väliseen tasa-arvoon liittyvistä ongelmista. Ferratum on tukenut näitä tavoitteita vuosittain jo neljän vuoden ajan Naistenpäivän kampanjassaan.
Tulokset taloudellisesta tasa-arvosta.
Tuloksissa ilahdutti se, että reilusti yli 85 % kaikista kyselyyn vastanneista kansainvälisistä Ferratumin asiakkaista koki, että rahoituspalvelut ovat tasavertaisesti kaikkien saatavilla ilman sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Tasa-arvon vahvimmaksi kokivat vastaajat Bulgariasta, Virosta ja Latviasta. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa asuvista vastaajista puolestaan yli 78 % koki, että rahoituspalveluiden saatavuus oli kaikille tasa-arvoista.
Tunteiden sukupuolittaminen pitää pintansa.
Vastaajilta kysyttiin, liitetäänkö naisiin miehiä useammin mielikuvia ystävällisyydestä ja tunteellisuudesta: 75 % kaikista vastaajista oli samaa mieltä siitä, että tietyt tunteet mielletään edelleen kuuluvaksi enemmän jollekin tietylle sukupuolelle. Erityisesti vastaajat Kroatiassa, Bulgariassa, Virossa ja Romaniassa kokivat asian olevan näin, sillä yli 82 % vastaajista oli näissä maissa samaa mieltä väitteen kanssa. Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Latviassa vastaajien mielipide asiaan oli hieman maltillisempi: yli 68 % oli samaa mieltä siitä, että tunteellisuus ja ystävällisyys liitetään useammin naisiin kuin miehiin.
Harrastusten valinnassa tasa-arvohaasteita.
Kysyttäessä siitä, pidetäänkö tiettyjä harrastuksia ja vapaa-ajan aktiviteetteja sosiaalisesti sopivampina tietylle sukupuolelle, oli suuri osa vastaajista (yli 73 %) sitä mieltä, että tällä osa-alueella on paljon tasa-arvohaasteita. Bulgariassa asuvista Ferratumin asiakkaista yli 79 % oli samaa mieltä – Romanian, Viron ja Kroatian tullessa heti perässä 72 % vastaajamäärällä. Harrastuksiin liittyviä stereotypioita ei koettu yhtä vahvasti Suomessa, Tšekissä tai Ruotsissa, joiden vastaajista keskimäärin 60 % oli väitteen kanssa samaa mieltä.
Sukupuoleen perustuva syrjintä jatkuu.
Yli 71 % vastaajista koki, että ihmisiä kohdellaan yhteiskunnassamme joskus suosivasti tai syrjivästi heidän sukupuolensa perusteella. Eriarvoista kohtelua kokivat erityisesti Tanskan, Saksan ja Norjan vastaajat, joista selvästi yli 76 % oli väitteen kanssa samaa mieltä. Yli 63 % niistä kyselyyn osallistuneista Ferratumin asiakkaista, jotka eivät kokeneet sukupuoleen perustuvaa suosimista tai syrjintää yhtä vahvana, asui Latviassa, Sloveniassa, Tšekissä, Suomessa ja Ruotsissa.
Sukupuoli vaikuttaa opiskelupaikan valintaan.
Vastaajista 72 % kertoi kokevansa sukupuoleen perustuvaa painetta valitessaan opiskelupaikkaa yliopistoon tai korkeakouluun. Tätä koettiin vahvimmin Virossa, jossa 79 % vastaajista yhtyi väitteeseen. Romania tuli tuloksissa heti seuraavana 77 % vastaajamäärällä. Suomessa ja Tšekissä asuvista vastaajista yli 60 % vastasi, ettei kokenut samalla tavalla sukupuoleen perustuvaa painetta opiskelupaikan valinnassa.
Tasa-arvoinen kohtelu työpaikalla vaihtelee.
Työ ja ura olivat myös osa-alueita, joilla useimmat Ferratum-yhteisömme jäsenistä kokivat sukupuoleen perustuvaa suosimista tai syrjimistä. Vastaajista 68 % kertoi nähneensä työpaikallaan samoissa tehtävissä työskenteleviä henkilöitä, joita kohdeltiin eriarvoisesti sukupuolen vuoksi. Erityisesti vastaajat Bulgariassa, Romaniassa, Virossa ja Saksassa kokivat samaistuvansa väitteeseen. Sen sijaan Tšekin, Norjan, Ruotsin ja Latvian vastaajista keskimäärin 60 % havaitsi kuvatun kaltaista syrjintää työpaikallaan samoissa tehtävissä työskentelevien henkilöiden välillä.
Sukupuolten välinen kilpailu on yhä tunnistettavissa.
Keskimäärin 66 % vastaajista tunnisti sukupuolten välillä eron, kun heiltä kysyttiin, liitetäänkö miehiin naisia useammin strategisuuden ja kilpailuhenkisyyden kaltaisia ominaisuuksia. Ilmiön tunnistivat erityisesti vastaajat Kroatiasta, Virosta ja Saksasta, joissa keskimäärin yli 75 % vastaajista oli samaa mieltä tästä sukupuolten välisestä epätasapainosta. Sloveniassa, Latviassa ja Suomessa vastaajat eivät kokeneet yhtä vahvasti, että miehiin yhdistetään naisia enemmän strategisuuden ja kilpailukyvyn kaltaisia ominaisuuksia, mutta yli 58 % oli väitteen kanssa samaa mieltä.
Sukupuolten välisessä tasa-arvossa on edelleen epäkohtia, joihin on puututtava. Tieto on valtaa, ja ihmisten kokemusten ymmärtäminen on ensimmäinen askel yhteiskuntamme haasteiden ratkaisemisessa sekä tasapainoisen ja mahdollisuuksiin keskittyvän tulevaisuuden rakentamisessa.
Ferratum, yli kymmenen vuoden ajan 15 maassa globaalisti toiminut Multituden kuluttajaluottojen liiketoimintayksikkö, on pohjoismaisen innovatiivisella toiminnallaan modernin rahoituksen eturintamassa. Kun tarvitset lisärahoitusta, me autamme sinua.
Ferratum – pohjoismaista yksinkertaisuutta, mutkatonta rahoitusta.