Leasing, eli liisaus, on yleisesti käytetty rahoitusmuoto, ja termi "leasing" tuo usein mieleen ajoneuvojen leasingin. Mutta mitä leasing oikeastaan tarkoittaa ja mitä tapahtuu, jos et maksa leasingmaksua ajallaan?
Leasing tarkoittaa pitkäaikaista vuokrausta
Leasing-rahoitus tarkoittaa pitkäaikaista vuokrausta. Leasing-rahoituksen saamiseksi tehdään leasing-sopimus ja kuluttaja vuokraa tuotteen vuokranantajalta tietyksi ajaksi, usein monen vuoden ajaksi.
Sekä yritykset että kuluttajat voivat hankkia tuotteita, esimerkiksi auton, leasing-sopimuksella. Leasing-sopimuksella voi ostaa monenlaisia tuotteita, kuten autoja, veneitä, moottoripyöriä, kodinkoneita, tietokoneita tai esimerkiksi puhelimia. Leasing-sopimuksen hyvät ja huonot puolet riippuvat kuluttajan tarpeista ja taloudellisesta tilanteesta. Liisaus ei sido pääomaa ja pienemmällä kuukausittaisella maksulla voi saada käyttöönsä auton tai tietokoneen.
Rahoitusleasing tai käyttöleasing?
On olemassa muutamia erilaisia leasing-tyyppejä, ja tavallisesti erotetaan toisistaan erityisesti kaksi erilaista leasing-tyyppiä, nimittäin rahoitusleasing ja operatiivinen leasing eli käyttöleasing. Näiden kahden tyypin välinen ero on merkittävä ja vaikuttaa siihen, kumpi osapuoli kantaa suuremman riskin sopimussuhteessa.
Yksinkertaisesti sanottuna rahoitusleasing muistuttaa enemmänkin tavallista pankkilainaa, kun taas käyttöleasing on sopimus, jossa leasingtuotteella on laskettu jäännösarvo sopimuskauden lopussa.
Rahoitusleasingissä vuokralle ottaja vastaa riskistä ja kustannuksista, mutta etuna on, että leasingtuotteesta tulee sopimuskauden lopussa vuokralle ottajan omaisuutta. Käyttöleasingissä tuotetta ei palauteta automaattisesti omistajan haltuun, mutta usein on mahdollisuus ostaa tuote edulliseen hintaan. Käyttöeasingissa hyödykkeen omistusoikeus säilyy edelleen vuokralle antajalla, mikä tarkoittaa, että vuokralle ottaja ei voi myydä tai siirtää hyödykettä kolmannelle osapuolelle leasingsopimuksen rauettua. Jos näin tapahtuu, se tarkoittaa yleensä sitä, että vuokranantaja purkaa sopimuksen.
Molemmat leasingmuodot ovat yleisiä, mutta ajoneuvojen leasingissä käyttöleasing on yleisempi vaihtoehto.
Miten leasing toimii?
Leasing on yksi rahoitusmuoto, ominaisuuksiltaan kuten vuokra, joka on suosittu kuluttajien keskuudessa. Leasing-sopimuksella kuluttaja voi käyttää tuotetta, kuten autoa, tietyn ajanjakson ajan maksamalla kuukausittaisia maksuja. Leasing-sopimuksen lopussa kuluttajalla on mahdollisuus ostaa tuote itselleen tai palauttaa se. Leasing-sopimuksen hyvät ja huonot puolet riippuvat kuluttajan tarpeista ja tilanteesta.
Leasing-sopimuksen edut
Leasing-sopimuksen avulla kuluttaja voi käyttää tuotetta, kuten autoa, ilman suurta alkuinvestointia. Sopimuksen avulla kuluttaja voi käyttää uutta autoa tai muuta tuotetta, joka on aina huollettu ja kunnossa. Leasing-sopimuksen kuukausimaksut ovat usein alhaisempia kuin lainan kuukausimaksut ja leasing-sopimuksen avulla kuluttaja voi välttää tuotteen arvon alenemisen riskin.
Leasing-sopimuksen huonot puolet
Kuluttaja ei omista leasing-sopimuksella hankittua tuotetta, vaan maksaa vuokraa sen käytöstä. Sopimuksen kuukausimaksut voivat olla korkeampia kuin lainan kuukausimaksut ja leasing-sopimuksen kautta kuluttaja voi joutua maksamaan ylimääräisiä kuluja, kuten ylitysmaksuja tai vahinkomaksuja.
Leasing-sopimuksen avulla kuluttaja voi joutua noudattamaan tarkkoja sopimusehtoja, kuten auton kilometrirajoituksia tai huolto-ohjelmia.
Kuluttajan kannattaa harkita leasing-sopimuksen hyviä ja huonoja puolia ennen sopimuksen tekemistä. Kuluttajan kannattaa myös kilpailuttaa eri leasing-tarjouksia, jotta löytää sopivimman tarjouksen omiin tarpeisiinsa. Useimmat autoliikkeet ja monet puhelinoperaattorit tarjoavat asiakkailleen leasing-mahdollisuutta.
Erilaiset leasingmuodot - mitä tarkoittaa leasing-auto?
Leasing, eli liisaus, on rahoitusmuoto, jossa kuluttaja voi käyttää tuotetta, kuten autoa, tietyn ajanjakson ajan maksamalla kuukausittaisia maksuja. Kun sopimus loppuu kuluttajalla on käytännössä mahdollisuus ostaa tuote itselleen tai palauttaa se. Milloin leasing-auto kannattaa? Leasing-sopimuksen hyvät ja huonot puolet riippuvat hyvin paljon kuluttajan tarpeista ja tilanteesta.
Leasing-tyyppejä on kaksi: rahoitusleasing ja käyttöleasing. Katsotaanpa seuraavaksi lähemmin eri leasing-muotojen hyviä ja huonoja puolia:
Rahoitusleasing
Rahoitusleasing on vaihtoehto jossa rahoitusyhtiö ostaa tuotteen ja vuokraa sen edelleen kuluttajalle käyttöön.
Rahoitusleasingin hyvät puolet:
-
Kuluttaja voi käyttää tuotetta ilman suurta alkuinvestointia.
-
Kuukausittaiset kulut ovat usein alhaisempia kuin lainan kuukausimaksut.
-
Kuluttaja voi käyttää uutta tuotetta, joka on aina huollettu ja kunnossa.
-
Kuluttaja voi välttää tuotteen arvon alenemisen riskin.
Rahoitusleasingin huonot puolet:
-
Kuluttaja ei omista tuotetta, vaan maksaa sen käytöstä.
-
Kuukausimaksut voivat olla korkeampia kuin lainan kuukausimaksut.
-
Kuluttaja voi joutua maksamaan ylimääräisiä kuluja, kuten ylitysmaksuja tai vahinkomaksuja.
-
Kuluttaja voi joutua noudattamaan tarkkoja sopimusehtoja, kuten kilometrirajoituksia tai huolto-ohjelmia.
Käyttöleasing
Käyttöleasingissa vuokralleottaja vuokraa tuotteen suoraan laitetoimittajalta.
Käyttöleasingin hyvät puolet:
-
Kuluttaja voi käyttää tuotetta ilman suurta alkuinvestointia.
-
Kuukausimaksut ovat usein alhaisempia kuin lainan kuukausimaksut.
-
Kuluttaja voi käyttää uutta tuotetta, joka on aina huollettu ja kunnossa.
-
Kuluttaja voi välttää tuotteen arvon alenemisen riskin.
Käyttöleasingin huonot puolet:
-
Kuluttaja ei omista tuotetta, vaan maksaa sen käytöstä.
-
Kuukausimaksut voivat olla korkeampia kuin lainan kuukausimaksut.
-
Kuluttaja voi joutua maksamaan ylimääräisiä kuluja, kuten ylitysmaksuja tai vahinkomaksuja.
-
Kuluttaja voi joutua noudattamaan tarkkoja sopimusehtoja, kuten kilometrirajoituksia tai huolto-ohjelmia.
Rahoitus ja käyttöleasingin vertailu osoittaa miten nämä kaksi leasing-muotoa eroavat toisistaan.
Rahoitusleasing-sopimuksen tehnyt kuluttaja voi ostaa tuotteen lopussa, kun taas käyttöleasingissa kuluttajalla ei ole tätä mahdollisuutta.
Rahoitusleasingissa kuluttaja maksaa tuotteen kokonaishinnan, kun taas käyttöleasingissa kuluttaja maksaa vain tuotteen käytöstä.
Rahoitusleasingissa kuluttaja voi joutua maksamaan ylimääräisiä kuluja, kuten ylitysmaksuja tai vahinkomaksuja, kun taas käyttöleasingissa kuluttaja voi välttyä näiltä kustannuksilta.
Huomioitavaa auton leasing-sopimuksen teossa
Seuraavat tärkeät seikat on hyvä käydä läpi ennen auton leasing-sopimuksen allekirjoittamista, jotta voi varmistua sopimusehdoista ja tarkistaa osapuolten eri velvollisuudet leasingsopimuksen puitteissa.
Vertaile ostamisen ja leasingin kustannuksia
Kun tarkistat leasingin kuluja verrattuna auton ostamiseen, on tärkeää tietää, mitä leasingsopimukseen sisältyy. Tarkista, mitä varusteita auton mukana tulee ja miten eri vaihtoehdot vaikuttavat kuukausikustannuksiin. Auton määräaikaishuolto, vakuutukset ja talvirenkaat ovat esimerkkejä asioista, jotka joskus sisältyvät auton leasing-sopimukseen, mutta ne voidaan kuitenkin myös lisätä sopimukseen lisäkustannuksina.
Vauriot ja kuluminen auton palautuksen yhteydessä
Saatat olla vastuussa auton vahingoista, jotka eivät ole "normaalia kulumista". Tämä koskee kaikkea sitä, mikä oli autossa toimitettaessa ja/tai sisältyi sopimukseen. Saatat myös olla korvausvelvollinen, jos sovitut varusteet puuttuvat palautettaessa.
Normaalia kulumista voivat olla esimerkiksi pienet naarmut, jotka eivät vaadi uudelleenmaalausta, sisätilojen vähäinen kuluminen tai pienet kiveniskemät. Normaalin kulumisen tarkka raja on kuitenkin tapauskohtaisesti arvioitava. Tarkista vuokranantajan kanssa tehdystä sopimuksesta, mikä koskee sinua.
Kilometrirajoitukset
Yritä laskea, kuinka monta kilometriä ajat leasing-autolla vuosittain. Mitä enemmän ajokilometrejä tarvitset, sitä kalliimmaksi leasingvuokraus tulee. Jos ajat enemmän kuin sopimukseen sisältyvät kilometrit, joudut maksamaan niistä ylimääräistä. Nämä kustannukset voivat olla hyvin korkeat.
Tarkista, miten ja missä autoa voidaan käyttää
On tärkeää tarkistaa, onko autoleasingissä rajoituksia. Voi olla että autolla ei esimerkiksi saa ajaa ulkomailla tai sillä ei saa kuljettaa lemmikkejä. Tämä kannattaa tarkistaa vuokralle antajalta ennen sopimuksen allekirjoittamista.
Auton vakuutus
On myös tärkeää, että leasing-auto on vakuutettu koko leasingkauden ajan. Joihinkin sopimuksiin sisältyy vakuutus, mutta on myös tavallista järjestää se itse.
Kuka on vastuussa leasing-auton vioista?
Selvitä, kenelle sinun pitäisi tehdä valitus, jos ilmenee vikoja, ja miten valitus tehdään. Koska et ole ostanut autoa, sinua ei suojele kuluttajakauppalaki. Jos auto hajoaa eikä sitä voi käyttää vähään aikaan, sinun on ehkä silti maksettava koko maksu.