Kylpyhuone on keittiön ohella yksi niistä kodin tiloista, jonka remontti on usein maalaamista tai pientä pintakohennusta suurempi urakka. Kylpyhuoneen täysremontti on myös taloudellisesti yksi kodin suurimpia panostuksia. Siksi sen suunnittelu ja ideointi kannattaakin aloittaa jo hyvissä ajoin ennen varsinaista remonttia. Laadukkaasti remontoitu kylpyhuone palvelee parhaimmillaan vuosikymmeniä, minkä vuoksi huolellinen suunnittelu palkitsee varmasti.
Muista hankkia tarvittavat luvat
Mikäli remontoit asunto-osakkeen, kuten kerrostaloasunnon, kylpyhuonetta, tarvitset remonttiin aina luvan taloyhtiöltä. Isännöitsijä osaa kertoa, millaiset luvat ja ilmoitukset remonttiisi vaaditaan. Samalla on hyvä varmistaa, onko taloyhtiöön suunniteltu lähivuosille putkiremonttia. Kylpyhuoneremontti kannattaa nimittäin toteuttaa putkiremontin yhteydessä, jos sellainen on tulossa. Usein putkiremontissa joudutaan avaamaan kylpyhuoneen rakenteita, jolloin on turha remontoida kylpyhuonetta juuri ennen isompaa taloyhtiön korjausurakkaa. Lupa-asioiden kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, ettei projekti viivästy turhaan lupien vahvistumista odotellessa.
Omakotitalossa remontointi on vapaampaa, mutta joihinkin muutoksiin tarvitaan kunnan rakennustarkastajan lupa. Varmista aina isompia remontteja tehdessä, millaisia lupia remontin toteuttamiseen tarvitaan ja pitääkö remontista toimittaa dokumentteja kaupungin tai kunnan rakennusvalvontaan. Lupia tarvitaan usein esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa kosteita tiloja laajennetaan tai tilojen käyttötarkoitusta muutetaan.
Priorisoi toiminnallisuudet ja päätä budjetti
Kylpyhuone on arjen tila, jossa toiminnallisuus korostuu vahvasti. Kylpyhuoneen toiminnallisuutta kannattaa lähteä kartoittamaan oman perheen tarpeiden ja toiveiden pohjalta. Onko perheessä pieniä lapsia, lemmikkejä tai harrastuksia, jotka vaativat kylpyhuoneelta tietynlaisia toimintamahdollisuuksia? Täytyykö kylpyhuoneessa huomioida esteettömyys? Tarvitsetko paljon säilytystilaa? Kuinka kylpyhuone mukautuu vuosien aikana elämäntilanteiden muutoksiin?
Myös käytettävissä olevan tilan koko vaikuttaa remontin toteutusmahdollisuuksiin. Pienen kerrostalokylppärin mahdollisuudet ovat rajallisemmat kuin omakotitalon saunaosaston. Pienestäkin tilasta voi kuitenkin remontoida toimivan ja tehokkaan kylpyhuoneen, kun sen suunnittelee hyvin. Kylpyhuonetta suunnitellessa kannattaakin pohtia, kuinka koko tilan saisi mahdollisimman tehokkaasti hyötykäyttöön. Esimerkiksi seinäpinnoille voi miettiä innovatiivisia säilytysratkaisuja, ja materiaalivalinnoilla voi luoda tilan tuntua pieneen huoneeseen.
Budjetti on tärkeä asia, joka täytyy päättää ennen kylpyhuoneremontin suunnitelmissa etenemistä. Budjetti vaikuttaa niin remontin laajuuteen kuin materiaalivalintoihinkin. Tee budjetti rauhassa, ja laske siihen mukaan kaikki pienetkin kulut, joita remontista aiheutuu. Esimerkiksi hanat, peilit ja muut pienet kylpyhuoneen osat voivat yhdessä muodostaa isomman summan. Muista varata myös pieni puskuri budjettiin yllättäviä kuluja varten. Budjetti auttaa hahmottamaan, mitä osa-alueita kylpyhuoneremontissa on mahdollista toteuttaa taloudellisesti.
Tarkastele toivelistaasi ja vertaa sitä budjetin tuomiin mahdollisuuksiin. Mikäli budjetti ei riitä toteuttamaan kaikkia toiveita, on syytä tarkastella ideoita uudestaan ja päättää, mitkä osa-alueet remontissa ovat itselle ne kaikkein tärkeimmät. Tämän jälkeen voi lähteä miettimään konkreettista toteutusta ja materiaaleja.
Panosta ammattilaiseen suunnittelussa ja toteutuksessa
Kylpyhuone on kostea tila, jossa rakennustekniset asiat korostuvat muita kodin tiloja enemmän. Ammattilaisen työstä ei kannata kylpyhuoneremontissa pihistellä, vaikka tee-se-itse-remontti tuntuisi houkuttelevalta. Hyvä nyrkkisääntö on se, että jos et ole 110% varma mitä olet tekemässä, jätä homma suosiolla ammattilaiselle. Omatoimiset ratkaisut voivat kostautua myöhemmin kalliina korjausurakoina, joita vakuutusyhtiö ei korvaa. Esimerkiksi vesieristeiden, laatoituksen ja muiden kostean tilan rakenteiden kanssa työskentely vaatii aina ammattilaisen toteutuksen.
Vaikka kylpyhuoneremontin suunnitelman miettisi itse kuntoon, on hyvä konsultoida urakoitsijaa ennen suunnitelman lyömistä lukkoon. Joskus omasta mielestä upeat ideat eivät välttämättä toimikaan rakennusteknisesti tai nostavat budjettia turhan paljon. Kylpyhuoneremontteihin erikoistunut urakoitsija tai suunnittelija osaa kertoa, kuinka toivomasi ratkaisut voidaan toteuttaa mahdollisimman tyylikkäästi, toimivasti ja kustannustehokkaasti.
Suunnitelmassa on tärkeää huomioida mm. viemäröinti, sähkö- ja putkivedot, valaistus sekä materiaalien sopivuus tilaan. Kaikki laatat ja kiintokalusteet eivät nimittäin kestä jatkuvaa vedelle altistumista tai lattialämmityksen tuomaa kuumuutta. Jotkut materiaalit luovat puolestaan kohonneen liukastumisriskin.
Helppo tapa toteuttaa kylpyhuoneremontti on valita urakoitsija, joka pystyy toteuttamaan koko remontin suunnittelusta viimeistelyihin. Näin remontin langat ovat selkeästi yhden tekijän käsissä, mikä tekee kommunikaatiosta ja aikataulutuksesta yksinkertaisempaa. Sovi urakasta ja sen sisällöstä aina kirjallisesti etukäteen.
Valitse helppohoitoiset ja ajattomat materiaalit
Käytössä oleva budjetti vaikuttaa työn lisäksi kylpyhuoneen materiaalivalintoihin. Materiaaleissa on mahdollista säästää merkittävästikin, kun tutustuu eri vaihtoehtoihin rauhassa ja muistaa kilpailuttaa materiaalit useammalla toimijalla. Materiaaleissa halvin ei välttämättä ole pitkässä juoksussa paras, sillä nopeasti kuluvat materiaalit vaativat nopeammin vaihtoa. Helposti rikkoutuvat materiaalit kylpyhuoneessa ovat myös omiaan altistamaan tilan kosteusvauriolle.
Kylpyhuoneessa syntyy väistämättä paljon likaa ja sotkua etenkin silloin, kun samaa kylppäriä käyttää useampi henkilö. Upean rouhea luonnonkivilaatta voi näyttää sisustuslehdessä mahtavalta, mutta arjessa se saattaa olla haastava pitää puhtaana, jos perheeseen kuuluu vauhdikasta pikkulapsiarkea, lemmikkien tassujen pesua kurakelien jäljiltä ja muuten kovaa kulutusta kylppärin pinnoilla. Pidä puhtaanapito mielessä, kun valitset materiaaleja, jotta arki sujuu uudessa kylpyhuoneessa mahdollisimman mutkattomasti.
Kylpyhuoneen remontin voi toteuttaa tarvittaessa hyvinkin yksinkertaisesti esimerkiksi kaakelimaalin, mikrosementin tai uusien kalusteiden ja hanan avulla. Tällainen ratkaisu onnistuu, jos kylpyhuoneen rakenteet ovat toimivat ja hyvässä kunnossa, mutta ilme kaipaa ehostusta. Kaakelimaali ja pieni pintaehostus antaa lisää käyttövuosia ennen tarvetta toteuttaa isomman luokan täysremontti. Materiaalit kannattaa aina valita niin, että ne ovat kestäviä ja ajattomia, jotta valinnat miellyttävät vielä vuosienkin jälkeen.
Ennakoi remontin kesto ja varaudu yllätyksiin
Kylpyhuoneremontin aikana asunnossa joudutaan pitämään välillä vesiä pois päältä, wc on käyttökiellossa, eikä suihkussa voi käydä. Tämän vuoksi on tärkeää huomioida kylpyhuoneremontin kesto, joka on usein kokonaisuudessaan vähintään 2-3 viikkoa. On tärkeää pohtia etukäteen, kuinka asuminen järjestetään remontin aikaan.
Yksi mahdollisuus on sopia vaikkapa pidempi kyläily tai lomamatka samaan aikaan remontin kanssa. Jotkut puolestaan varaavat väliaikaisasunnon esimerkiksi Airbnb:n kautta. Mikäli kodissa on useampi vessa, voi asuminen onnistua kotona myös remontin aikana. Suihkuun pääsee helposti kuntosalilla tai uimahallissa, mutta vessatarpeita on vaikeampi pidättää koko kotonaoloaikaa.
Vaikka kylpyhuoneremontti sujuu usein mutkattomasti ja ennalta suunnitellun aikataulun mukaan, on hyvä pitää mielessä, että yllätyksiäkin voi projektin aikana tulla. Koska kylpyhuone on kostea tila, voi remontin yhteydessä löytyä ylimääräistä kosteutta paikoista, joissa sitä ei pitäisi olla. Tämä ei ole maailmanloppu, mutta kuivatustyö pidentää luonnollisesti remontin kestoa ja rasittaa budjettia. Ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa vaaditaan lain mukaan myös asbestikartoitus, ja mikäli asbestia löytyy, viivästyttävät asbestipurkutyöt remonttia usein noin viikolla tilan koosta riippuen. Asbestia sisältäviä rakenteita ei saa koskaan purkaa itse.
Kylpyhuoneremonteissa työn osuus on yleensä vähintään puolet, joskus enemmänkin. Muista hyödyntää kylpyhuoneremontin työn osuudesta saamasi kotitalousvähennys, mikäli olet siihen oikeutettu. Sijoitusasunnon remontista ei saa kotitalousvähennystä, mutta sen voi vähentää tilanteesta riippuen vuokraamisen tai asunnon myynnin kuluna verotuksessa. Kustannustehokas kylpyhuoneremontti onnistuu, kun varaa riittävästi aikaa suunnitteluun, valitsee materiaalit järkevästi ja luottaa remonttityön ammattilaisen käsiin!
Lue lisää aiheesta:
https://www.ferratumbank.fi/blog/mita-pitaa-huomioida-kun-suunnitelmissa-on-keittioremontti
Lisätietoja:
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/vahennykset/kotitalousvahennys/