Sijoittaminen on monelle suomalaiselle jo tuttu asia, joka on osana arkea. Sille on monia syitä, joista yleensä lisätulojen saaminen on tavallisin. Kuitenkin, sijoittamisella voi saavuttaa suurempiakin tavoitteita, joista yksi voi olla taloudellinen riippumattomuus. Tulevaisuuden varalle on aina hyvä tehdä tarkkojakin suunnitelmia, joissa pysyä. Talouden kannalta, sinun kannattaa miettiä, mitkä ovat itsellesi realistiset tavoitteet ja tietysti, mitä kaikkea haaveilet tulevaisuuden varalle.
Kun kyseessä on esimerkiksi eläkepäivien suunnittelu, talouteen kannattaa alkaa kiinnittää huomiota jo hyvissä ajoin. Sijoittamisen voi aloittaa milloin vain, joten tähän vaikuttaa ainoastaan se, minkälainen elämäntilanteesi on. Jos sinulla on säännöllisiä tuloja, niistä kannattaa laittaa säästöihin ja osakkeisiin sen verran, kuin budjetti antaa myöten.
Suunnitelmallisuus on ehdottomasti avainasemassa, kun mietimme, mistä taloudelliseen riippumattomuuteen tähtääminen kannattaa aloittaa. Kun tiedostat, minkälaisella aikataululla voit saavuttaa itsellesi sopivan taloudellisen tilanteen, voit aloittaa heti siihen tarvittavat toimet. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, vaan jokaiselle löytyy omanlainen suunnitelma siihen, miten tavoitteisiin pääsee.
Käymme seuraavaksi läpi sitä, mitä taloudellinen riippumattomuus on ja mitä kaikkea siihen liittyy. Annamme sinulle myös esimerkkejä siihen, miten voit suunnitella oman taloutesi tämän aiheen ympärille. Taloudellisen turvan varmistaminen eläkepäivien varalle on aina tarpeellista, joten tämä kannattaa pitää mielessä.
Mitä on taloudellinen riippumattomuus
Taloudellinen riippumattomuus tunnetaan myös toiselta nimeltään FIREttämisenä, joka tulee sen englanninkielisestä nimestä (Financial Independence, Retire Early). Kyseessä on siis se, että tavoitteena on luopua työnteosta ja tulla toimeen ainoastaan passiivisten tulojen avulla. Voimme siis puhua jopa siitä, että tavoitteena on jäädä eläkkelle paljon ennen eläkeikää aiemmin. Monet haluavat esimerkiksi, että he ovat taloudellisesti riippumattomia 40-vuotiainen ja voivat sen jälkeen elää ainoastaan sijoitustensa avulla.
Kuten moni voikin kuvitella, taloudellinen riippumattomuus on alunperin lähtenyt Amerikasta ja levinnyt trendinä sen jälkeen myös Suomeen. Erityisesti nuorten keskuudessa aihe on saavuttanut suurta suosiota ja se kiinnostaa monia. Koska tavoitteet ovat suuria, täytyy niihin myös valmistautua kunnolla. Siksi on tärkeää, että suunnitelmat tekee omaan tilanteeseen sopivaksi ja pitää huolen siitä, että tavoitteissa pysyy.
Mikä on sitten se lopputulos, jolla taloudellisen riippumattomuuden voi saavuttaa? Vastaus vaihtelee tietysti hieman jokaisen henkilön kohdalla, mutta siihen on olemassa yksi hyvä sääntö, josta lähteä liikkeelle. Periaatteena on se, että sinulla olisi 25-kertainen omaisuus. Voit laskea sen niin, että otat huomioon kaikki vuoden menot ja kerrot tämän summan 25:llä. Tässä kannattaa tietysti ottaa huomioon se, että minkä haluat olevan kulutuksesi vuosittaisen tason. Voit siis laskea arviota erilaisten lukujen kanssa ja miettiä, mikä niistä voisia toimia tilanteessasi parhaiten.
Sijoitussalkku on olellisena osana suunnitelmaa. Sinun kannattaa siis laskuissa varmistaa se, että voit nostaa salkustasi joka vuosi 4% ja näin pitää huolen siitä, että rahat eivät lopu kesken missään vaiheessa. Omat kulutustottumukset kannatta arvioida ja mielessä kannattaa pitää se, miten esimerkiksi inflaatio saattaa vaikuttaa käytettävissä oleviin rahoihin. Tulevaisuuden ennustaminen tarkasti on mahdotonta, mutta suunnitelmissa kannatta pitää hieman liikkumisvaraa, jos elämäntilanne muuttuu äkillisesti.
Sinun kannattaa siis miettiä, kuinka paljon tarvitset rahaa vuoden aikana ja suunnitella budjetti sen mukaisesti. Elintaso ja sen laatu on hyvä pitää mielessä, sillä voi olla, että haluatkin muuttaa niitä tulevaisuuden aikana. Sijoitussalkun kanssa on hyvä olla tarkkana, jotta saat siitä tarpeeksi tuottoa.
Mitä ovat passiiviset tulot
Kun mietimme taloudellista riippumattomuutta, passiiviset tulot ovat tärkeässä osassa onnistumista. Passiivista tuloa on sellainen tulo, jota varten sinun ei tarvitse tehdä töitä aktiivisesti. Näiden tulojen saamiseksi sinun kannattaa perehtyä sijoittamiseen ja siihen, kuinka tuloja on mahdollista kerryttää samalla, kun nautit aikaisesta eläkkeestä.
Yksi tapa saada passiivisia tuloja on osakkeet. Kuitenkin, sinun on hyvä tietää, että osakesijoittamiseen kannattaa perehtyä ajan kanssa, ennen kuin sen aloittaa. Ihanteellisessa tilanteessa saat passiivisia tuloja niiden omistamisen aikana ja myyt ne lopulta voitollisesti pois.
Toinen tapa tulojen varmistamiseen on asuntosijoittaminen. Tähän tarvitaan tietysti hieman enemmän työtä, mutta se ei kuitenkaan vastaa kokopäiväistä työntekoa. Kun haluat hankkia sijoitusasunnon, sinun kannattaa ottaa selvää asuntomarkkinoista laajemmin. Selvitä siis, missä ovat kysytyimmät vuokra-asunnot ja uudiskohteet. Sinun on mahdollista saada jopa 2-8% tuottoa asuntosijoittamisen avulla, kunhan vain toteutat sen hyvin.
Jos haluat ottaa nykyajan trendit haltuun, voit kerryttää passiivisia tuloja myös sosiaallisen median ja esimerkiksi verkkosivuton avulla. Erityisesti, jos haaveilet oman somekanavan tai blogin pitämisestä, voit saada mainosten kautta jopa tuhansia euroja per kuukausi. Tämä vaatii tietysti paljon työtä alkuun, sillä sinun tulee tavoittaa lukijoita ja seuraajia. Vasta sen jälkeen voit tienata mainosten avulla.
Digitaalisten tuotteiden kehittäminen ja myyminen takaavat sinulle passiivisia tuloja myös, kun vain saat myynnin käyntiin kunnolla. Markkinointiin tulee tietysti alkuun panostaa ja itse tuotteen tulee myös olla kuluttajille tai yritysasiakkaille valmis. Esimerkiksi digitaalisen kirjan julkaiseminen on yksi hyvä tapa saada passiivisia tuloja. Jos julkaiset kirjan useammalla kielellä, saat markkinoitua sitä useammissa palveluissa, kuten Amazonissa. Jos sinulla on erityisiä taitoja, voit luoda jopa digitaalisia kursseja, oppaita tai mobiilisovelluksia, joiden avulla saada passiivisia tuloja.
Positiiviset puolet
Miksi ihmiset sitten tavoittelevat taloudellista vapauuta? Positiivisena asiana tulee tietysti se, että taloudellinen vapaus on monelle tavoittelemisen arvoinen asia. Pääset viettämään eläkepäiviä jopa 40-vuotiaana, joka on hyvä saavutus. Tätä varten sinun on kuitenkin tehtävä paljon suunnittelua ja töitä, sillä tulet tarvitsemaan säästöjä sekä passiivisia tuloja. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, vaan voit rohkeasti lähteä yrittämään tavoitteiden saavuttamista.
Vaikka sijoittaminen olisi sinulle täysin uusi tuttavuus ja passiivisten tulojen saamisesta ei olisi aiempaa kokemusta, niiden oppiminen on mahdollista. Sijoittamiseen löytyy monenlaisia oppaita ja voit päästä alkuun pienelläkin summalla. Tärkeintä on, että teet joka kuukausi töitä tavoitteiden eteen ja pidät kiinni suunnitelmista.
Passiiviset tulot ovat erittäin positiivinen asia, vaikka et olisi vielä jäämässä aikaiselle eläkkeelle. Ne antavat sinulle enemmän vapauttaa säästää ja sijoittaa. Vaikka ajallaan voisitkin saada tuloja lähes tekemättä töitä lainkaan, muista, että niiden eteen on tehtävä kuitenkin alkuun paljon. Jos harkitset kirjan kirjoittamista tai muunlaisen digitaalisen tuotteen luontia, siihen kannattaa perehtyä kunnolla, jotta voisit saada tulot kasvamaan mahdollisimman pian.
Voisimme myös mainita sen, että sinun ei tarvitse voittaa lotossa tai saavuttaa yli miljoonan euron omaisuutta, jotta voisit saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden. Myös pienillä tuloilla on hyvä aloittaa säästäminen, joka varmasti tulee hyödyksesi tulevaisuudessa. Tämä tavoite on kuitenkin sellainen, johon tarvitaan vuosien työtä ja omistautuneisuutta. Kun perehdyt aiheeseen kunnolla ja teet tarkat suunnitelmat, mikään ei ole esteenäsi. Sitoutuminen onkin avainasemassa, kun haluat ryhtyä haasteeseen.
Näin teet suunnitelmat taloudelliseen riippumattomuuteen
Talouden suunnitteleminen on aina hyvä asia, sillä sen avulla voit luoda suunnitelmia ja turvata tulevaisuuden tilanteesi. Alkuun voi olla hyvä, että teet vuosisuunnitelman, jonka aikana kartoitat pakollisia menoja ja voit seurata, minkälaiset tulot tarvitset. Voit löytää netistä erilaisia laskureita, joiden avulla kartoittaminen on helpompaa. Jos et halua itse laskea tuloksia itse, tämä on hyvä vaihtoehto saada suuntaa antavia tuloksia. Voit myös kokeilla laskuria erilaisten tavoitteiden kanssa ja katsoa, minkälaisilla säästöillä ja passiivisilla tuloilla aikaisin eläkkeelle jääminen on mahdollista.
Omaisuuden kartuttaminen on tärkein osa suunnitelmia, joten säästäminen kannattaa aloittaa heti. Säästämisen lisäksi sijoittaminen mahdollistaa sen, että voit saada tuloja silloin, kun olet lopettanut täysipäiväisen töiden tekemisen. Taloudellinen riippumattomuus pitää sisällään monia asioita, jotka sinun tulee huomioida. Jokaiselle on oma tavoitesumma, joka täytyy olla kerättynä kasaan, jotta eläminen onnistuisi samalla tapaa kuin aiemmin.
Jos olet miettimässä, kannattaako sijoittaminen aloittaa, se on lähes välttämätöntä taloudelliseen riippumattomuuteen. Sinun on mahdollista kerryttää rahaa säästötilille, mutta niistä saatavat korot ovat usein todella pienet. Jos siis haluat saada mahdollisuuden nostaa suosittelemamme 4% käyttöösi vuosittaisia menoja varten, et välttämättä saavuta tätä tavoitetta ilman sijoittamista. Tulojesi ei tarvitse olla kuitenkaan suuria, vaan pienikin summa auttaa sinut alkuun. Sijoittamisessa kärsivällisyys on tiedon lisäksi tarvittava asia, joten omaisuuden kertymiselle kannattaa antaa aikaa. Saat tehtyä kestävät suunnitelmat, joissa pysyä, kun vain perehdyt aiheeseen lisää.
Usein kysytyt kysymykset
Kuinka taloudellinen riippumattomuus toimii käytännössä?
Jotta voisit olla taloudellisesti riippumaton ja irtautua palkkatöistä, sinulla tulee olla tarpeeksi säästöjä ja passiivisia tuloja elämisen menoihin. Omat tarpeesi ja tottumuksesi vaikuttavat siihe, kuinka paljon lopulta tarvitset. Hyvä tapa selvittää summa, on laskea kaikki vuoden menot yhteen ja miettiä, kuinka paljon passiivisia tuloja sinun on saatava.
Miten paljon taloudelliseen riippumattomuuteen vaaditaan?
Voit laskea oman rajasi taloudelliselle riippumattomuudelle ottamalla huomioon kaikki vuoden menosi ja kertomalla sen 25:llä. Muista myös huomioida, että sinun on hyvä voida nostaa sijoitussalkustasi 4% verran käyttörahaa. Näin voit saada selville, mitkä ovat todelliset kulusi ja miten paljon rahaa lopulta tarvitset elämiseen aikaisella eläkkeellä. Passiiviset tulot kannattaa ottaa varovasti laskuihin mukaan, sillä niiden todellista tuottoa on vaikea arvioida vuosia etukäteen.
Kuinka voin saada passiivisia tuloja?
Tähän kysymykseen on monia vastauksia, mutta yleisin tapa passiivisten tulojen kartuttamiseen on sijoittaminen. Muita tapoja ovat esimerkiksi mainostulot verkkosivuilta tai digitaalisen kirjan julkaiseminen. Nämä tarvitsevat tietysti jonkun verran työtä, mutta hyvin toteutettuna saat passiivisia tuloja myös silloin, kun et tee töitä niiden eteen lainkaan.
Voinko nopeuttaa taloudellisen riippumattomuuden saavuttamista?
Kyllä, voit aloittaa jo nyt säästämällä enemmän ja perehtymällä erilaisiin tapoihin sijoittaa omaisuuttasi. Etsi sellainen tapa, joka kiinnostaa sinua itseäsi ja jolla on hyvät mahdollisuudet onnistua. Osakesijoittaminen ja asuntosijoittaminen ovat monien suosimia tapoja, joten niihin kannattaa tutustua alkuun. Tärkeintä on, että pystyt joka kuukausi säästämään osan tuloistasi aikaista eläkettä varten.
Milloin voin olla taloudellisesti riippumaton?
Tavoite kannattaa asettaa oman tilanteen mukaan, mutta monet taloudellisesta riippumattomuudesta haaveilevat ovat asettaneet omaksi tavoitteekseen 40 vuoden iän. He siis pykivät jäämään heti sen jälkeen eläkkeelle ja elämään sekä säästöjen että passiivisten tulojen avulla. Joillekin tämä on täysin realistinen tavoite, mutta myöhempi ajankohta ei ole yhtään sen huonompi. Laske siis erilaisia laskureita käyttäen, minkälaiset näkymät oma tilanteesi tarjoaa.