Suomalaisten keskimääräinen hääbudjetti on perinteisesti ollut noin 10 000 euroa. Samalla, kun keskimääräinen budjetti on hiipinyt viime vuosina hiljalleen ylöspäin kohti 15 000 euroa, on yhä useampi alkanut tarkastella hääbudjettia kriittisemmin silmin. Nyt pohditaan ratkaisuja, kuinka tärkeän juhlapäivän voisi järjestää pienemmällä rahasummalla ja kustannustehokkaammin ilman, että tunnelmasta täytyy tinkiä.
Tee selkeä suunnitelma ja muista kilpailutus
Selkeä suunnitelma ja tarkkaan laskettu budjetti ovat avainasemassa silloin, kun häiden järjestelyt halutaan tehdä taloudellisesti fiksulla tavalla. Aivan ensimmäisenä kannattaa istua alas ja listata paperille, mihin kaikkeen rahaa tulee kulumaan hääjärjestelyissä. Hyvä tapa on miettiä tunnelmaa, jonka haluaa vierailleen luoda. Siihen eivät vaikuta täydellisyyteen asti hiotut kalliit yksityiskohdat, vaan kokonaisuus, joka kiteyttää sen, mitä juuri hääpari haluaa häissään juhlia.
Selkeän suunnitelman jälkeen on hyvä kilpailuttaa useampi palveluntarjoaja toivotuista hääpalveluista. Näin saadaan paras kokonaiskuva siitä, mitä kyseiset palvelut tulevat maksamaan ja kuinka niihin löydetään paras hinta-laatu-suhde. Tämän jälkeen on helppo laskea häitä varten kirjallinen budjetti, joka auttaa hallitsemaan kustannuksia.
Suunnitelman tekeminen auttaa välttämään turhia ostoksia, jotka eivät sovi häiden teemaan tai jotka tehdään hetken huumassa miettimättä kokonaisuutta. Usein nimittäin juuri viime hetken heräteostokset heittävät budjetin yli sovitun rajan. Toisilla budjetin ylittävät puolestaan kulut, joita ei ole hoksattu huomioida alkuperäisessä budjetissa. Yleisimpiä unohduksia budjetista ovat mm. hääkutsujen postituskulut, asusteet, kaasojen ja bestmanien mahdolliset kiitoslahjat sekä häämatka.
Suosi koristeissa kekseliäisyyttä ja uusiokäyttöä
Moni näkee mielessään juhlatilan täyttävät kukka-asetelmat, somekuvista inspiraationsa saaneet runsaat koristekonaisuudet sekä uutuuttaan hohtavat trendikoristeet, jotka kuitenkin nostavat hääbudjettia melkoisesti. Kerää kaasot, bestmanit, vanhemmat ja sisarukset mukaan, ja käykää yhdessä keräämässä luonnosta kukkia, lehtiä ja muita kasveja, joista voitte rakentaa koristusta juhlatilaan. Kesällä kukkaloisto on parhaimmillaan, syksyllä puolestaan tunnelmaa luovat ruskan värittämät puiden lehdet. Talvella voit kerätä karun kauniita oksia, joihin ripustat tunnelmavaloja.
Mikäli kukkiin liittyvät somisteet halutaan tilata ammattilaiselta, voidaan suosia taktiikkaa, jossa asetelman keskiössä on yksi tai kaksi suurta kukkaa, kun taas muu osa asetelmasta muodostuu edullisemmista täytekukkasista. Kukkien hintaan vaikuttaa suuresti niiden saatavuus eli suosi mahdollisuuksien mukaan juuri häiden aikaan sesongissa olevia kukkavaihtoehtoja niin koristeissa kuin kimpuissakin.
Erilaiset tuikut, valot ja lyhdyt luovat tunnelmaa kaikkina vuodenaikoina. Kerää häitä edeltävinä kuukausina mahdollisimman paljon kierrätettäviä lasipurnukoita ystäviltä ja läheisiltä. Näistä voit helposti luoda erilaisia tuikkuasetelmia juhlatilaan. Yksi tapa saada tunnelmavalaistusta tilaan on myös lainata läheisiltä jouluvaloja ja lyhtyjä, joita hyödyntää koristelussa. Lainakoristeisiin on hyvä merkitä selkeästi omistajan nimi, jotta ne on helppo palauttaa juhlien jälkeen takaisin omille omistajilleen.
Alennusmyynnit ovat myös mainio tilaisuus tehdä löytöjä, mikäli mielessä on tietynlaisia koristeita, joita häihin halutaan. Taloudellisesti alennuksista hyötyy etenkin silloin, kun juhliin on vielä aikaa ja pystytään hyödyntämään edellisen vuoden poistomyynnit. Facebookista ja netistä löytyy myös lukemattomia hääpalstoja, joissa myydään lähes uudenveroisia koristeita edullisesti. Kekseliäisyys ja uusiokäyttö koristeiden suhteen kannattaa siinäkin mielessä, että häiden jälkeen jää vähemmän tavaroita nurkkiin pyörimään. Anna hyvän kiertää omienkin häiden jälkeen!
Vieraslistaa on lupa rajata, jos budjetti vaatii
Yksi suurimmista kulueristä häissä ovat usein ruokailu ja juomat, sillä niihin kuluu helposti yli puolet koko hääbudjetista. Myös juhlapaikka vie monesti sievoisen summan. Tämän vuoksi vierasmäärä vaikuttaa merkittävästi häiden lopullisiin kustannuksiin. Vierasmäärä kannattaa lyödä lukkoon jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa suunnittelua. Näin voidaan päättää sopiva budjetti mm. juhlapaikan, tarjoilujen ja ohjelman suhteen. Pienempi vierasmäärä mahdollistaa kulujen karsimisen järkevästi.
Juhlatilan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko siellä anniskeluoikeudet. Etenkin ravintolat ja hotellien juhlakabinetit ovat tiloja, joihin ei saa tuoda omia juhlajuomia. Tällaisissa tapauksissa onkin syytä laskea tarkkaan, kuinka paljon alkoholia vieraille haluaa tarjota. Iso vierasmäärä ja avoin piikki baaritiskillä voi järkyttää juhlien päätteeksi, mutta onneksi rahan kulutusta voi säännöstellä esimerkiksi drinkkilippujen avulla. Janoisemmat juhlavieraat voivat jatkaa drinkkilippujen loputtua halutessaan omaan laskuun.
Moni hääpari kokee paineita siitä, ketä kaikkia häihin pitäisi kutsua. On kaukaisia sukulaisia, puolituttujen aveceja sekä ihmisiä, joiden kanssa ei olla oltu tekemisissä vuosiin. Tässäkin asiassa on lupa olla terveellä tavalla itsekäs ja päättää, ketä oikeasti haluaa kutsua häihinsä ja osaksi tärkeää päivää. Usein karsimalla pois velvollisuudentunnosta kutsutut vieraat saadaan luotua myös paras tunnelma juhliin.
Päätä, mihin panostat ja missä pihistät
Yksi yleisimmistä syistä hääbudjetin paukkumiselle on se, että häihin pitäisi saada kaikki ja vähän enemmänkin. On hyvä pysähtyä pohtimaan, mitkä asiat ovat hääparille itselleen ne kaikista tärkeimmät – ja sitten panosta niihin, pihistäen muista. Häiden tulisi olla juuri hääparin näköiset, joten miksi maksaa jostain sellaisesta, joka ei ole heille itselleen tärkeää?
Monelle esimerkiksi vieraiden viihtyminen sekä muistoksi jäävät videot ja valokuvat ovat kukka-asetelmia, kallista bändiä tai viiden tähden gourmet-ruokaa tärkeämpi vaihtoehto. Toiset puolestaan tahtovat panostaa mahtavaan live-musiikkiin samalla, kun ruoaksi grillataan kaupan edullisinta makkaraa. Jollekin unelmien hääpuku sekä hyvä ruoka ovat ainoat asiat, jolla on väliä, vaikka häitä juhlittaisiin vain lähimpien kesken maistraatissa. Tapoja on yhtä monia kuin hääpareja, eikä mikään niistä ole väärin!
Juhlapaikan valinnassa kannattaa katsoa kokonaisuutta: hinnaltaan halpa tila voi tulla todellisuudessa kalliiksi, jos sen koristeluun joutuu käyttämään paljon rahaa. Astetta kalliimpi, mutta teemaan valmiiksi sopiva juhlapaikka sen sijaan mahdollistaa usein minimaalisen koristelubudjetin. Vaikka häissä panostetaan nykyään yhä enemmän visuaalisuuteen ja elämykselliseen tunnelmaan, ei itselle ikimuistoisen hääympäristön luomiseen tarvita suurta budjettia.
Mieti realistinen rahoitusratkaisu
Häiden rahoittaminen herättää usein keskustelua, sillä useiden tuhansien eurojen panostus ei ole itsestäänselvyys monen parin arjessa. Osa saa vanhemmiltaan avustusta häihin, mutta liki puolet maksaa nykypäivänä häiden kulut itse. Häitä pystytään kuitenkin usein onneksi ennakoimaan niin, että niihin voidaan ryhtyä säästämään ajoissa. Toisinaan arjessa tulee kuitenkin yllätyksiä tai riittävän nopea säästämistahti ei muuten ole mahdollinen. Toiset puolestaan luottavat saavansa häälahjaksi tilille lisää katetta, ja käyttävät sen häiden loppulaskujen rahoittamiseen.
Joskus voi tuntua hyvältä vaihtoehdolta rahoittaa unelmahäät lainan avulla. Ennen lainan hakemista on kuitenkin tärkeää miettiä tarkkaan, kuinka paljon häihin haluaa taloudellisesti panostaa. Haluaako häiden kuluja maksaa pois vielä vuosien jälkeenkin vai voisiko kuluja karsimalla löytyä kultainen keskitie kustannusten suhteen? Mikäli päädyt ottamaan lainaa häitä varten, muista suhteuttaa lainanlyhennys sopivaksi osaksi arjen budjettia, jotta arki aviopuolisoina ei ole häiden jälkeen pelkkää kukkaron kiristelyä!
Lue myös nämä:
https://www.ferratumbank.fi/blog/omat-vai-yhteiset-rahat-kuinka-jakaa-arjen-talous-puolison-kanssa
https://www.ferratumbank.fi/blog/nain-turvaat-omaisuutesi-avioliitossa
Lisätietoja: